top of page
Writer's pictureIndre Kazlauskaite

Man nepatogu apie tai kalbėti



 

Neabejoju jums pažįstamas jausmas, kai vilnonis megztinis graužia ir  primena apie save. Kūno niežėjimas greitai praneša apie fizinį nepatogumą. Ne taip lengva atpažinti išgyvenant nepatogius jausmus. Tačiau psichologo kabinete  klientai vis dažniau išdrįsta kalbėti apie  tokį nemalonų gėdos jausmą   

Kad galėtume tyrinėti gėdą, svarbu su šiuo jausmu susipažinti. Jei atidžiau pastebėtumėt save nustebtumėt kiek kartų šiandien susigėdot: kolegės pastaba darbe, nepraleistas pėstysis, vėlavimas į susirinkimą ir daug kitų dienos momentų. Gėdą išduoda akių kontakto nepalaikymas, kūno sustingimas, noras pasitraukti iš situacijos, pasikeitusi veido spalva. Jau ankstyvuoju laikotarpiui tėvų pašaipos, komentarai, jų šaltumas gali prisidėti prie gėdos jausmo susiformavimo.  Šis jausmas yra kompleksinis, be slėpti kitas neišreikštas emocijas: pyktį, kaltę, liūdesį.

Gėdos sukeliamą nepatogumą išgyvename būdami tarp kitų, tai santykio jausmas. Konsultacijose priartėjus prie klientui nemalonių gyvenimo detalių išryškėja jo muistymąsis, atsitraukimas, o kartais priešingai- puolimas. Tam, kad išvengtų gėdos keliamo diskomforto žmogus dažnai pyksta, atakuoja kitą tarsi užimdamas „teisuolio“ poziciją santykyje. Kito puolimą galima ypatingai pastebėti paauglių tarpe.  Patyčiomis jie  linkę išsikovoti autoritetą ir paslėpti savo trūkumus. Jie visais būdais stengiasi neparodyti tos asmenybės pusės, kurios ir patys dar negali priimti.

Nors gėdos jausmas padeda prisitaikyti prie visuomenės vis dėlto neatpažintas jis  gali stipriai apsunkinti kasdienybę. Stiprią gėdą išgyvenantis žmogus nepasitiki savimi, turi negatyvių minčių, stiprų vidinį kritiką,  gali net vengti santykių su kitais. Itin sudėtinga, kai gėdos jausmas apima visapusišką savęs vertinimą blogu žmogumi. Negatyvus savęs vertinimas gali paskatinti nerimą, depresiją, valgymo sutrikimų išsivystymą. Slepiantys savo gėdą klientai dažnai yra perfekcionistai,  itin daug dėmesio skiria susitelkimui į save konsultacijoje, stengiasi neklysti ir laukia mano patvirtinimo. Psichoterapijoje sukūrus tarpusavio saugumą galima liesti ir pačias nemaloniausias temas. Geštalto terapijoje, kur daug dėmesio skiriu tarpusavio santykiui galima tyrinėti kaip klientas patiria gėdą čia ir dabar. Kalbamės su klientu kokia ta asmenybės pusė, kurios jis nesinori priimti.  Konsultacijoje klientas turi saugią erdvę tyrinėti ir būti priimtas, ko trūko ankstesniuose jo santykiuose.  Klientui dalinantis savo gėda nevengiu ir pati atsiskleisti savo pažeidžiamumo. Nesu tobula, turiu savybių, kurių nemėgstu, tačiau jos taip pat mano dalis. Terapijoje pastebiu, jog kiekvieno kliento gėdos patyrimas skirtingas. Todėl kartu su klientu tyrinėjame kaip gėda susikūrė ir ką jis gali padaryti stiprindamas teigiamą savęs vertinimą.

Psichoterapijoje su klientu pereiname skirtingus etapus  bet neišvengiamai sustojam ir prie gėdos išgyvenimo. Jos pripažinimas leidžia klientui keistis ir priimti visapusišką savęs vaizdą. Dalykai gyvenime turi tam tikrą reikšmę, tačiau svarbu patikrinti ar ji vis dar tinkama, o gal jau pasenusi. Terapijoje su klientu turite galimybę tyrinėti, dvejoti bei kelti naujus klausimus.  Ir nors kelias link savęs priėmimo labai individualus, terapeutu eiti gali būti lengviau.  

Profesionali psichologinė pagalba. Psichologinės konsultacijos internetu.

Galite susisiekti telefonu: 8 63921143 arba el. paštu: klauskite@psichologeindre.lt.

 

121 views0 comments

Comments


bottom of page